Call Agent

+6 010 220 6800

Apa itu Photoshop?

Apa itu Photoshop?

Adobe Photoshop ialah aplikasi perisian untuk penyuntingan imej dan ubah suai foto untuk digunakan pada komputer Windows atau MacOS. Photoshop menawarkan pengguna keupayaan untuk mencipta, meningkatkan atau mengedit imej, karya seni dan ilustrasi. Menukar latar belakang, meniru lukisan kehidupan sebenar, atau mencipta pandangan alternatif alam semesta semuanya boleh dilakukan dengan Adobe Photoshop. Ia adalah alat perisian yang paling banyak digunakan untuk penyuntingan foto, manipulasi imej, dan ubah suai untuk pelbagai format fail imej dan video. Alat dalam Photoshop membolehkan anda mengedit kedua-dua imej individu dan juga kumpulan besar foto. Terdapat beberapa versi Photoshop, termasuk Photoshop CC, Photoshop Elements, Photoshop Lightroom dan Photoshop Express, versi Photoshop untuk iOS dengan ciri yang dikurangkan. Adobe Photoshop tersedia sendiri sebagai langganan yang termasuk Photoshop Lightroom, dan sebagai sebahagian daripada langganan Creative Cloud yang lebih besar.

 

Bagaimana Photoshop Digunakan?

Adobe Photoshop ialah alat penting untuk pereka bentuk, pembangun web, artis grafik, jurugambar dan profesional kreatif. Ia digunakan secara meluas untuk menyunting imej, mengubah suai, mencipta gubahan imej, mockup tapak web dan menambah kesan. Imej digital atau imbasan boleh diedit untuk digunakan dalam talian atau dalam cetakan. Reka letak laman web boleh dibuat dalam Photoshop; reka bentuk mereka boleh dimuktamadkan sebelum pembangun beralih ke peringkat pengekodan. Grafik bersendirian boleh dibuat dan dieksport untuk digunakan dalam program lain.

 

Apakah Photoshop CC?

Adobe Photoshop CC ialah versi Creative Cloud Photoshop, tersedia melalui langganan. Ia dianggap sebagai versi peringkat profesional bagi keluarga produk Photoshop. Photoshop CC tersedia bersama Photoshop Lightroom, atau sebagai sebahagian daripada langganan Creative Cloud yang lebih besar. Photoshop CC ialah perisian pengimejan lanjutan yang digunakan oleh pereka bentuk, profesional web, editor video dan jurugambar untuk mengubah atau memanipulasi imej digital. Photoshop digunakan terutamanya untuk mengedit imej 2D, walaupun ia menawarkan beberapa fungsi penyuntingan imej 3D. Photoshop termasuk fungsi analisis imej, dan boleh digunakan untuk menyediakan imej untuk digunakan dalam talian atau dalam cetakan.

Apakah Elemen Photoshop?
Adobe Photoshop Elements ialah versi peringkat pengguna bagi keluarga produk Photoshop. Elemen Photoshop mengandungi banyak keupayaan profesional yang terdapat dalam Adobe Photoshop CC, namun ia disediakan dengan pilihan yang lebih ringkas yang direka dengan mengambil kira pengguna peringkat permulaan. Lebih khusus lagi, ia direka untuk jurugambar amatur dan penggemar fotografi digital. Elemen Photoshop dibina menggunakan teknologi pengimejan digital teras yang sama seperti Photoshop CC. Keupayaan Elemen Photoshop yang biasa digunakan termasuk:

  • Memanipulasi warna imej.
  • Memangkas imej.
  • Membaiki kecacatan, seperti habuk pada kanta atau mata merah.
  • Melukis pada imej dengan pen atau pensel.
  • Menambah teks pada imej.
  • Mengalih keluar orang atau objek dalam imej.
  • Menyusun foto untuk akses pantas.
  • Menerbitkan imej dalam talian atau hantar melalui e-mel.

 

Apakah Photoshop Lightroom?

Photoshop Lightroom ialah sebahagian daripada keluarga produk Photoshop dan digunakan terutamanya oleh jurugambar untuk pemprosesan kelompok dalam jumlah besar imej. Lightroom memang mempunyai keupayaan untuk mencipta dan menyimpan pratetap imej yang boleh digunakan pada kumpulan besar foto pada satu masa. Ia juga mempunyai alat pengimejan yang tidak merosakkan; supaya fail asal kekal utuh. Lightroom mempunyai keupayaan untuk mengedit fail RAW. Imbangan cahaya dan dedahan putih boleh dimanipulasi atau dilaraskan dalam fail RAW. Walau bagaimanapun, Photoshop Lightroom tidak mempunyai banyak ciri atau fungsi pengendalian Adobe Photoshop CC atau Adobe Photoshop Elements, dan menggunakan antara muka yang berbeza.

Berapakah kos Photoshop?
Kos Adobe Photoshop berbeza-beza untuk setiap produk Photoshop tertentu. Elemen Photoshop berharga $100 dan boleh digunakan selama-lamanya selepas membelinya. Perisian ini dianggap mempunyai lesen kekal. Kos produk Photoshop lain berkisar antara $10 sebulan hingga $60 sebulan bergantung pada jenis langganan dan tempoh langganan. Pilihan kos yang lebih rendah termasuk aplikasi Photoshop sahaja, manakala pilihan kos yang lebih tinggi termasuk Photoshop bersama-sama dengan alatan Creative Cloud yang lain. Pelan diskaun juga tersedia untuk pelajar, guru dan organisasi yang ingin membeli lesen untuk kumpulan 10 atau lebih pekerja.

 

Photoshop Mac vs. Perbezaan Windows
Terdapat sedikit perbezaan antara Photoshop pada komputer MacOS vs Windows. Menu, pilihan, panel dan alatan ditemui di lokasi yang sama pada kedua-dua versi Mac dan Windows Photoshop. Tiada perbezaan fungsi antara Adobe Photoshop pada komputer Mac atau Windows. Sebelum Adobe Photoshop boleh digunakan pada komputer Mac atau Windows, komputer itu sendiri mesti memenuhi keperluan minimum berikut.

Keperluan Komputer untuk Photoshop
Berikut ialah keperluan minimum untuk menggunakan Photoshop pada komputer Windows atau Mac OS.

Keperluan komputer untuk Photoshop Windows:
Untuk menggunakan Photoshop pada komputer Windows, komputer mesti memenuhi keperluan ini:

Pemproses Intel® Core 2 atau AMD Athlon® 64; Pemproses 2 GHz atau lebih tinggi.
Microsoft Windows 7 dengan Pek Perkhidmatan 1, Windows 8.1 atau Windows 10.
2 GB atau lebih RAM.
2.6 GB atau lebih ruang cakera keras yang tersedia untuk pemasangan 32-bit; 3.1 GB atau lebih ruang cakera keras yang tersedia untuk pemasangan 64-bit; serta ruang kosong tambahan yang diperlukan untuk pemasangan.
Paparan 1024 x 768 dengan warna 16-bit dan 512 MB atau lebih VRAM khusus.
Sistem berkemampuan OpenGL 2.0.
Sambungan Internet diperlukan untuk mengaktifkan perisian, mengesahkan langganan dan mengakses pelbagai perkhidmatan dalam talian.

Add a Comment

Your email address will not be published.