Call Agent

+6 010 220 6800

Apa itu InDesign?

Apa itu InDesign?

InDesign ialah aplikasi perisian penerbitan desktop untuk mencipta risalah, risalah, majalah, surat khabar dan buku. Projek yang dibuat menggunakan InDesign boleh dikongsi dalam kedua-dua format digital dan cetakan. InDesign digunakan oleh pereka grafik, artis, penerbit dan profesional pemasaran. Ia dibangunkan dan dihasilkan oleh Adobe Systems dan tersedia secara individu, atau sebagai sebahagian daripada Adobe Creative Cloud. InDesign sebelum ini tersedia sebagai sebahagian daripada Creative Suite.

Apakah itu InDesign CC
Adobe InDesign CC ialah sebahagian daripada Creative Cloud, koleksi aplikasi yang digunakan untuk reka bentuk, pemasaran dan komunikasi dalam cetakan, video dan dalam talian. Adobe InDesign CC tersedia untuk digunakan pada komputer Mac OS atau Windows. CC menetapkan bahawa aplikasi itu adalah sebahagian daripada Creative Cloud. Versi semasa InDesign ialah InDesign CC 2020, yang dikemas kini pada Jun 2020.

InDesign CC menyediakan akses kepada sumber Adobe yang lain. Kebanyakan perkhidmatan ini dalam InDesign CC melibatkan perkhidmatan berbayar tambahan, di mana Adobe mengutip yuran tambahan melebihi lesen bulanan untuk apl CC. Ini termasuk Adobe Stock yang, dengan bayaran tambahan, menyediakan akses kepada imej. Begitu juga, fon daripada Typekit tersedia dengan bayaran tambahan melebihi kos InDesign.

Apakah perbezaan antara InDesign CC dan CS
Versi awal apl menggunakan sebutan CS, yang mewakili Creative Suite. InDesign CC adalah berasaskan langganan, memerlukan yuran bulanan atau tahunan, manakala InDesign CS tersedia sebagai lesen kekal yang boleh dibeli dan digunakan selama-lamanya dengan bayaran sekali sahaja. Banyak ciri yang sama yang diperlukan untuk bekerja pada projek terdapat dalam kedua-dua versi CC dan CS InDesign. Walaupun InDesign CS tidak lagi disokong oleh Adobe Systems, ia masih boleh digunakan untuk banyak projek pada komputer Mac OS dan Windows. Walaupun InDesign CC mungkin tidak menerima kemas kini penting sejak versi suite kreatif, aplikasi Adobe yang berkaitan telah dikemas kini dengan ketara. Pengguna yang melanggan keseluruhan Creative Cloud untuk aplikasi lain boleh mengakses InDesign CC kerana ia disertakan. InDesign CC berguna jika menggunakan sistem pengendalian Windows terkini.

Bagaimana InDesign Digunakan
InDesign digunakan untuk mencipta risalah, risalah, majalah, surat khabar, poster, kad perniagaan, poskad, pelekat, komik dan banyak lagi jenis dokumen atau komunikasi visual.

InDesign ialah piawaian industri untuk reka bentuk penerbitan dan digunakan oleh profesional grafik dan pemasaran. Ia boleh digunakan bersama-sama dengan aplikasi lain yang merupakan sebahagian daripada Adobe Creative Cloud termasuk Illustrator dan Photoshop, atau ia boleh digunakan sendiri. Imej dan ilustrasi biasanya tidak dibuat dalam InDesign, sebaliknya susun atur menggunakan teks, imej dan lukisan yang sering dibina dalam atur cara lain dipasang ke dalam reka letak menggunakan InDesign.

Apa yang Adobe InDesign Lakukan
InDesign menyediakan alatan yang diperlukan untuk mereka bentuk halaman dan mencipta reka letak visual yang boleh digunakan untuk media cetak dan digital. InDesign menyediakan pengguna cara yang mudah untuk mencipta halaman profesional yang boleh diterbitkan dan diedarkan dalam bentuk cetakan atau dalam talian.

InDesign amat berguna untuk dokumen yang mengandungi berbilang halaman, reka letak yang menggabungkan teks dan imej, dan yang mengandungi sejumlah besar teks.

 

Pembelajaran InDesign

Terdapat banyak pilihan untuk belajar InDesign. Ini termasuk kelas praktikal, latihan persendirian, buku dan tutorial dalam talian. Kelas Live InDesign ialah cara yang baik untuk belajar dengan profesional lain dan boleh bertanya soalan pengajar profesional secara bersemuka semasa pelajaran, dan selepas kelas tentang projek. Kelas InDesign secara langsung juga memudahkan anda bertanya soalan tentang aspek InDesign yang mungkin khusus untuk jenis kerja seseorang individu. Arahan langsung juga boleh membantu anda memutuskan sama ada anda ingin menggunakan langganan apl tunggal atau Awan Kreatif penuh. Latihan InDesign boleh membantu memperkemas aliran kerja projek, meningkatkan kecekapan dan mengusahakan jenis projek baharu yang memerlukan kemahiran tambahan. Kelas Dalam Talian Langsung ialah pilihan untuk mereka yang tidak dapat melakukan perjalanan ke lokasi bilik darjah, dan terdapat banyak pilihan untuk kelas InDesign berhampiran anda.

Tutorial dalam talian adalah satu lagi sumber yang berharga untuk mempelajari cara menggunakan InDesign. Ini boleh digunakan sendiri dan bersama-sama dengan kelas InDesign secara langsung atau dalam talian. Institut Grafik Amerika menawarkan tutorial dalam talian percuma oleh pengajar InDesign profesional yang menunjukkan cara menyelesaikan masalah biasa dan mencipta reka letak menggunakan InDesign.

Buku ialah pilihan lain untuk mempelajari InDesign. Buku seperti Bilik Darjah Digital InDesign membolehkan individu mempelajari InDesign mengikut kadar mereka sendiri, dan tidak memerlukan sambungan internet.

Tidak kira bagaimana anda mula-mula bermula dengan pengalaman pembelajaran InDesign anda, latihan selalunya merupakan cara terbaik untuk mempelajari program baharu. Mengeksperimen dengan ciri dan fungsi yang berbeza pada dokumen amalan yang tidak bergantung pada tarikh akhir dan standard kualiti untuk pelanggan atau majikan boleh menyediakan anda apabila tiba masanya untuk menggunakan InDesign secara profesional.

Add a Comment

Your email address will not be published.